PARTNERSKAB

Dark Sky

Stjernerne på den mørke nattehimmel over Møn og Nyord er mere specielle end nogen andre steder i Danmark. Øerne er de første i hele Skandinavien, der er udnævnt både Dark Sky Community og Dark Sky Park af International Dark Sky Association. Lokalsamfundet har i fællesskab samarbejdet mod at bekæmpe nuværende og fremtidig lysforurening; men også fordi, at nattehimlen er spektakulær og simpelthen ganske unik.

Dark Sky Park udnævnelsen gives kun til de områder, der besidder ekstraordinære, stjerneklare nætter; og det kan findes på dele af Nyord, og her på Østmøn lige over Camp Møns Klint. Dark Sky Community har fokus på at udskifte lyskilder og –pærer til miljøvenlige alternativer, der har en lavere lyskraft, ligesom de skal pege nedad, så lyset ikke spredes op i luften. På den måde kan man mindske lysforureningen, så man bedre kan se stjernerne – det gavner både menneske, miljø og dyrene.

 

Camønoen

Møn er et dansk naturområde, der adskiller sig fra resten af landet på mange måder. Naturen er smuk, udfordrende, spændende og vild. Når man vandrer på Møn, adskiller det da sætter fokus på de danske naturområder og landskaber, der adskiller sig både med en smuk, spændende og vild natur.

I 2018 blev Mandemarke Bakker og Møns Klint udnævnt som et af de 15 mest unikke natursteder i Danmark, og det, mener vi, er helt berettiget. Her lever flora og fauna i symbiose med hinanden; orkidéer, myrer, vandrefalke og sommerfugle, og nogle af arterne findes sågar ikke andre steder i Danmark end lige her. Foruden stedets unikke naturrigdom, er udsigten fra både Møns Klint og Mandemarke Bakker fuldstændig mageløs; Her er det umuligt ikke at fordybe sig i stedets billedskønne landskab.

 

Biosfære

Møns natur er i absolut særklasse; ikke blot i Danmark, men i hele Verden. Derfor er Møn og de omkringliggende øer udnævnt til UNESCO Biosfære område, en udnævnelse med fokus på fremtidig forening og bevarelse af øernes særlige biodiversitet.

Især lokalbefolkningens ønsker og arbejdstilgang, der er forløbet i samspil med naturen og den fortsatte bæredygtige udvikling heraf, har været en stor del af udnævnelsen. UNESCO arbejder målrettet efter at skabe fortsat udvikling af lokalsamfundet og deres brug af bæredygtige principper, ligesom øernes landskab, økosystemer og de unikke arter vil blive sikret sin fortsatte eksistens.

Camp Møns Klint
Klintevej 544
4791 Borre
+45 55 81 20 25
info@campmoensklint.dk

Green-Stay-logo-Denmark-600x157