LÆR AT FOTOGRAFERE NATTEHIMLEN
Har du nogensinde tænk over at kunne tage et billede af nattehimlen med dit eget kamera? Har du brug for hjælp og vejledning til, hvordan det er muligt?
I denne sektion vil du finde alle svar, som vil hjælpe dig at tage dine første billeder af stjernehimlen! Alt hvad du har brug for, er dit kamera og et stativ – det handler nemlig om personen bag kameraet og ikke om udstyrets pris.
Nedenunder vil du finde en begynderguide til, hvordan man går i gang med astrofotografering – med et digitalt kamera eller en af de nyeste smartphones, hvor der er indbygget manuel funktion. Du skal blot følge de fire simple trin for at fange det ”usynlige” lys, og du vil se magien opstå på din LCD skærm.
Husk at bruge så lidt kunstigt lys som muligt for at respektere andre nat-fotografer.
KAMERA FOTOGRAFERING
GREJ OG INDSTILLINGER
”Alle er fotografer indtil… manual mode”
Det er korrekt – man skal manuelt indstille sine kameraindstillinger efter himlens lysstyrke og det omgivende miljø. Men bare rolig, der er kun fire komponenter, som skal indstilles, så efter et par ganges øvelser, vil du huske de korrekte indstillinger til astrofotografering for evigt.
Her er nogle ting, som anbefales at bruge, når du skal i gang med fotografering:
- Et stativ
- Et kamera med godt lav-lys performance
- Et fast og lys objektiv (>f/4)
- En fjernudløser, hvis kameraet ikke kan lave støjfrie billeder ved høj ISO
Hvis ikke du bruger en fjernudløser, så brug i stedet to-sekunders selvudløser for at undgå kamerarystelser, da det kan være meget simpelt at ødelægge langtidseksponerings billedet ved en enkelt berøring.
Og husk – skyd altid i RAW billedformat, da det indeholder al billeddata.
BLÆNDE
Hvis du kender til landskabsfotografi, ved du måske, hvor nødvendigt det er at skyde med en lille blænde for at opnå stor dybdeskarphed. Når det kommer til fotografering af natlandskaber og nattehimlen i det hele taget, fungerer fotografering på en meget anderledes måde.
- For at fange de mange detaljer af nattehimlen, skal kameraet fange så meget lys som muligt, som betyder fuld (eller næsten) åben blænde.
- Hvis du synes, at stjerner ser alt for store ud eller du lægger mærke til farvede haloer (kromatiske aberrationer) omkring stjernerne, vil det nok være en god idé at blænde en halv eller et stop ned for at øge stjernernes skarphed – dette kan typisk være ved brug af gamle eller billige objektiver, hvor blænden er helt åben.
LUKKERTID
Lukkertid afhænger altid af det omkringliggende lys-miljø, objektivets brændvidde og kamerasensorens størrelse.
Til stjernefotografering er det ret simpelt at udregne den maksimalt tilladte lukkertid ved hjælp af 500-reglen: man skal blot dividere 500 med brændvidden og evt. dividere med halvanden, hvis kameraet har en krop-sensor i stedet for Full Frame. Eksempler:
- Full Frame med et 14mm objektiv: 500/14=35,7 sekunder
- Krop Sensor med et 24mm objektiv: 500/24/1,5=13,8 sekunder
Hvis eksponeringstiden er længere end den maksimalt tilladte lukkertid, vil stjernerne blive til stjernespor på grund af Jordens rotation. Det er ikke obligatorisk at fotografere med den længste lukkertid, så du er selvfølgelig velkommen til at lege med de forskellige eksponeringstider.
Hvis du gerne vil inkludere landskabet med i billedet som en del af forgrunden, eller blot fange et stort område af nattehimlen, kan det anbefales at bruge et vidvinkel objektiv mellem 10 og 35mm.
ISO
ISO-følsomhed afhænger direkte af kameraets sensor – man siger, at en billedsensor koster det halve af selve kameraets pris.
Normalt for at bevare støjniveauet så lavt som muligt, skal man altid sætte ISO’en ned til 100 eller 200, dog når det kommer til fotografering i lavt lys, er høj ISO en nødvendighed. Der er ikke noget, der hedder ”korrekte” eller ”forkerte” ISO-indstillinger – det handler mere om, hvordan man selv synes, billedet skal blive. Hvis du foretrækker mørke toner af nattehimlen – så sæt ISO’en til 1250 eller 1600; eller hvis du gerne vil fange detaljer af Mælkevejens gasskyer – sæt den op på 3200-6400, dog skal man være opmærksom på billedstøj.
Hvis dit kamera ikke kan klare en høj ydeevne i lavt lys, kan du holde ISO-tallet op til (eller under) 3200 og sæt den maksimale lukketid for at kompensere for det manglende lys.
FOKUSERING
Når du har sat de rigtige indstillinger og er klar til at trykke på udløserknappen, mangler der stadig en meget vigtig ting at indstille – fokuseringen.
- Vær sikker på, at auto fokus (AF) og billedstabilisator (hvis objektivet eller kamera har en) er slået fra
- Tænd Live View
- Hvis du bruger et zoom objektiv, så sæt brændvidden til den oprindelige eller den nødvendige position
- Find en stjerne eller det fjerneste objekt på skærmen og placér det i midten af motivet
- Brug kameraets (ikke objektivets!) zoom-ind knappen for at se objektet så stort som muligt
- Drej fokuserings ringen, indtil stjernen bliver til en lille prik (eller blot sæt fokusdistancen på uendelig (∞))
- Slå Live View fra
Vær opmærksom på ikke at røre objektivet efter fokus er blevet indstillet, ellers vil man blive nødt til at gøre hele processen igen.
Nu er du klar til at fotografere! Sæt kameraet i den retning, som du gerne vil tage billeder af og nyd den mørke himmel.
GODE RÅD
- Prøv at inkludere et objekt eller en person i billedet for at skabe en drømme scene eller for at sætte ting i perspektiv
- Skyd panoramaer for at vise et stort areal af nattehimlen
- Brug en objektiv varmer for at undgå dug på det yderste objektivglas i de kolde årstider
- Opdag lokationer i dagslys for at være forberedt til natfotografering
- Undgå at bruge kunstigt lys (f.eks. lysmaling med en lommelygte)
- Bevar dit nattesyn ved at bruge rødt lys
- Altid tjek vejrudsigten før turen
- Tjek op på de kommende astronomiske begivenheder (f.eks. udsigten til nordlys)
- Brug så meget tid udendørs som muligt
SMARTPHONE FOTOGRAFERING