HIMMELFÆNOMENER

Undrer du dig over, hvad man kan se på nattehimlen – foruden tusindvis af stjerner? Denne side giver dig svaret på, hvilke fænomener der er muligt at opleve i området ved Møns Klint hele året rundt. Mælkevejen, lysende natskyer, meteorsværme og endda nordlys.

Udforsk sæson-sektionen for at finde ud af, hvornår det er bedst at se Mælkevejens kerne eller blive fascineret af hundredvis af stjerneskud.

I himmelkalenderen kan du finde information og datoer for alle de kommende astronomiske begivenheder – du kan bruge den til at planlægge dit næste besøg på Camp Møns Klint for at få den bedste stjerneoplevelse.

MÆLKEVEJEN

Den mest synlige del af Mælkevejen er Den Store Rift, som kan ses om aftenen fra sensommer til december og om morgenen sent på foråret.

De bedste måneder til at observere det galaktiske kerneområde, som ligger blot 27.000 lysår væk fra Jorden, er august, september, april og maj.

 

 

AURORA

At se nordlyset er måske det mest fascinerende fænomen, du vil opleve.

Da Danmark er placeret relativt langt fra den magnetiske nordpol, er det kun de helt kraftige solplasma udbrud, der kan skabe synligt nordlys over Møn. Men for at se nordlys handler det om tålmodighed – hold øje med vejrudsigten samt data af solaktivitet, og du vil måske være heldig at se det grønne lys danse over nattehimlen.

METEORSVÆRME

Hvert år kan man nyde flere meteorsværme over Møn, der skabes af kometernes passager forbi Jorden. Meteorsværmene får deres navne fra de stjernebilleder, hvor radianten ligger, som er det sted, meteorsværmene udspringer fra. De største meteorregn er Kvadrantiderne, Geminiderne og Perseiderne med over 100 synlige meteorer per time, der som små raketter skyder hen over himlen.

 

 

 

 

LYSENDE NATSKYER

Lysende natskyer er de højeste skyer i Jordens atmosfære, der bliver dannet på 80-kilometers højde. I den nordlige hemisfære, efter solen har sat sig ned bag horisonten, vil bitte små is partikler i Jordens øverste atmosfærelag, næsten helt ude på grænsen til rummet, begynde at reflektere sollyset. Hvis du er en natteravn, som godt kan lide at holde sig vågen i løbet af natten, eller hvis du har mod på at stille vækkeuret til de helt tidlige morgentimer, så kig ud og se de sølvfarvede, bølgende skyer flyve over sommerens nattehimmel. De lysende natskyer kan bedst observeres om sommeren.

Green-Stay-logo-Denmark-600x157