DARK SKY SÆSONER

VINTER

 

Om vinteren dominerer mørket himlen over hele Danmark – nætterne er meget lange, og det er en rigtig god ting, hvis man vil ud i mørket og observere stjernerne.

Når Mælkevejens Store Rift bevæger sig ned under horisonten lige før midnat, er det vinterstjernebilledet Orion, der kommer til at lyse resten af natten. Det er meget simpelt at finde Orion, da det er vinterhimlens klareste stjernebillede – det rejser sig i øst og sætter i vest.

Når luften bliver koldere og renere, vil du se stjernerne flimre som diamanter, da bitte små is partikler fylder den sprøde vinterluft. Følg linjen fra Orion-bæltet ned mod venstre, og du vil finde nattehimlens klareste stjerne – Sirius. Når stjernen rejser sig over horisonten, vil du måske tænke, at det er en UFO! Den flimrer kraftigt på grund af stjernens kraftige lysstyrke, når den stråler gennem Jordens atmosfære.

Den største af alle meteorsværme, Geminiderne, viser sin fulde styrke midt i december med op til 120 farvere ildkugler per time. Selv om radianten ligger i hjertet af Tvillingernes stjernebillede, vil man alligevel kunne se meteorer flyve over hele himlen.

HØJDEPUNKTER

  • Sirius
  • Orion stjernebilledet, Oriontåge
  • Geminiderne
  • Kvadrantiderne
  • Nordlys

Vinterhimlens perler

FORÅR

 

Om foråret kan man se kombinationen af vinter- og sommerhimlen. Her går Orion stjernebilledet under horisonten, og en støvet Mælkevejsarm vil begynde at rejse sig i den nordøstlige del af himlen.

Omkring jævndøgn, som finder sted den 20. marts, er der gode chancer for at se nordlys fra Danmark. Rundt om vores planet findes en magnetosfære, som beskytter os fra kraftig solvind samt stråling, men hvert forår og efterår åbner magnetosfæren for et par timer. Det betyder, at relativt svag solvind kan gå igennem de huller, der dukker op i magnetosfæren og dermed skabe klart nordlys. Som flere års undersøgelser viser, er marts årets mest geoaktive måned. Vær sikker på at følge nordlys(aurora)-alarmer eller blot tjekke nordlys-udsigt for de næstkommende dage (f.eks. på aurora-service.eu eller spaceweather.com).

I marts og april måned omkring halvanden time efter solnedgang, og lige før begyndelsen af det astronomiske mørke, kan man mod vest se, hvordan interplanetarisk støv reflekterer sollyset. Dette fænomen kaldes Zodiakallys – en linse-formet ”lyskilde”, der strækker næsten helt til zenit.

Ved slutningen af april til begyndelsen af maj måned er mørket næsten forsvundet, da Jorden nærmer sig sommerhældning. Det betyder, at himlen aldrig vil blive helt mørk i de tre måneder. I de første dage af maj måned vil der kun være et par timer tidligt om morgen, hvor man kan nyde Mælkevejsopgangen over Østersøen.

HØJDEPUNKTER

  • Nordlys
  • Zodiakallys
  • Lyriderne
  • Eta Aquariderne
  • ”Tilbagekomst” af Mælkevejen
  • Mørkets ende

Aurora Borealis (lat. for Nordlys) dancer i den danske nattehimmel

SOMMER

 

Mens sommernætterne når sit mørkeste tidspunkt kl. 1.30 om natten, er der kun få stjerner, som kan ses på nattehimlen. Selvom Danmark ligger relativt langt nordpå, er der kun seks timer mellem solnedgang og solopgang. I løbet af sommeren vil solen ligge mellem 11 og 14 grader under horisonten, hvilket giver himlen en mørkeblå farve.

En ting, som er god at observere om sommeren, er de lysende natskyer. Hvis du ser mod vest, cirka to timer efter solnedgang, er det muligt at spotte de smukke sølvfarvede skyer. Lysende natskyer består af bitte små is partikler, som reflekterer sollys, der ligger 80 km over Jordens overflade, nærmest på kanten af rummet. Disse is partikler kommer fra vulkan- og meteorstøv, der gemmes i de øverste atmosfærelag. Sent i maj begynder temperaturen af mesosfæren at bevæge sig under -120 celsius grader, og derefter kan dannelsen af de lysende skyer dannes.

Lysende natskyer er de højeste skyer i Jordens atmosfære, derfor reflekterer de sollyset i nattetimerne. Sæsonen for lysende natskyer (eng. NLC= Noctilucent Clouds) starter i sen maj/tidlig juni og varer helt til slutningen af juli. Den bedste tid til at observere skyerne er omkring midnat, men det er dog også muligt at opleve det kraftige lysshow igen, inden solen står op tidligt på morgenen.

Sidst i juli, når mørket vender tilbage til Møn, vil den nye sæson for stjerneobservationer starte igen. Hvis du tager til en af de omkringliggende bakker rundt om Camp Møns Klint, vil du kunne se Mælkevejens kerne i den sydlige retning.

Fra starten af august vil årets bedste meteorsværm øge sine kræfter, da Perseidernes meteorregn er på vej. Radianten ligger i den nordøstlige del af horisonten i stjernebilledet Perseus. Den 12-13. August finder dagen sted, hvor der er størst chance for at se meteorer. Her er det muligt at se mere end en meteor hvert enkelt minut – altså et samlet antal på over 100 meteorer i timen!

Den bedste måde, du kan nyde stjerneregnen på, er at lægge sig ned på jordens varme overflade og kigge op på den mørke himmel og det uendelige univers.

HØJDEPUNKTER

  • Lysende natskyer
  • Perseiderne
  • Natgløde
  • Mælkevejen

Fascinerende Lysende Natskyer

EFTERÅR

Efterår er den bedste tid til at observere og nyde den Mønske stjernehimmel. Om aftenen vil du se Mælkevejen stå som en søjle, der rejser sig, lige over horisonten. Efter midnat vil vinterhimlens mange stjernebilleder begynde at lyse op, som maleri på et lærred.

Når vi nærmer os de sene dage på efteråret, vil solen gå ned tidligere og tidligere, men det er en god ting for stjernekiggeri. Så er der nemlig ingen grund til at holde sig vågen til langt ud på natten og først starte sine observationer dér. Allerede i oktober kan man nyde Mælkevejen kl. 20 om aftenen, og det er en god ting, hvis man enten skal tidligt op eller har små børn med på turen.

Selve området, som Camp Møns Klint ligger i, er en udpeget Dark Sky Park. Det vil sige, at det er et af de områder, hvor det er nemt at beskue vores nabogalakse, Andromeda. Galaksen kan findes mellem stjernebilledet Cassiopeia (W-formet samling af stjerner i den nordøstlige del af himlen) og stjernen Mirach. Ved midnat vil Andromedagalaksen dog være i zenit, altså ligge direkte over hovedet. Tag et teleskop med på din stjernetur og opdag galaksens elliptiske struktur!

HØJDEPUNKTER

  • Mælkevejen
  • Vinter stjernebilleder efter midnat
  • Andromedagalaksen
  • Orioniderne
  • Nordlys

Efterår er den bedste tid til at nyde Mælkevejen

Green-Stay-logo-Denmark-600x157